Išči

Podjetje

Visokokakovostni izdelki iz naravnih vlaken

V podjetju KO-SI smo eden izmed vodilnih proizvajalcev tehnoloških izdelkov iz naravnih vlaken na evropskem trgu. Naši partnerji so globalna industrijska podjetja iz vsega sveta.

V svoje programe vključujemo le najboljše surovine, ki jih ponuja narava. Naše strateške surovine zajemajo kokosova vlakna, sisal, konopljo, morsko travo, lyocell, konjsko žimo, kašmir, ovčjo volno in kameljo dlako.

Z nenehnim razvojem tehnoloških procesov in uvajanjem novih naravnih materialov iz obnovljivih virov ustvarjamo vrhunske in ekološke produkte, s katerimi smo prisotni v več kot 30-ih državah.

Ko-si

O PODJETJU

Na trgu smo prisotni od leta 1970, ko so snovalci podjetja zaznali tržno nišo in pričeli s predelavo naravnih rastlinskih in živalskih vlaken za potrebe avtomobilske industrije in proizvajalcev oblazinjenega pohištva in posteljnih vložkov.

Z leti smo nabor artiklov nenehno dopolnjevali in razvijali. Naša ponudba danes obsega vložne materiale za posteljne vložke in oblazinjeno pohištvo, vrtnarski program z erozijskimi zaščitami za nabrežine in zastirkami za nasade, toplotno in zvočno izolacijo iz kokosovih vlaken za gradbeništvo, zračne filtre, zaščitne embalažne elemente, naravne vložke za čevlje in program za domače živali in hišne ljubljenčke.

 

Skrbno izbrane surovine iz obnovljivih virov pridobivamo od priznanih dobaviteljev s celega sveta. Naše strateške surovine zajemajo vlakna iz kokosovega oreha, konoplje, sisala, morske trave, in jute, ter lyocell, konjsko žimo, ovčjo volno, kašmir in kameljo dlako. Za vezivo uporabljamo naravni lateks in skrbimo, da so tako rastlinska vlakna kot živalska dlaka pridobljeni na trajnosten, okolju prijazen in human način.

Z našimi izdelki smo prisotni po vsem svetu, izvažamo v več kot 30 držav. Z več kot 100 zaposlenimi predelamo preko 6.000 ton naravnih vlaken namenjenih samo izdelavi ležišč in izdelamo preko 5 milijonov kvadratnih metrov različnih izdelkov letno.

EKIPA

Naša ekipa združuje več kot 100 zaposlenih na različnih področjih.

Šteje čisto vsak posameznik. Na podlagi 50-letnih izkušenj skupaj ustvarjamo in zagotavljamo vrhunsko storitev in proizvodnjo kakovostnih izdelkov, ki ustrezajo najvišjim standardom in zahtevam.

RAZVOJ

Pri razvoju novih proizvodov se opiramo na dolgoletne izkušnje in prisotnost na trgu. Prizadevamo si za stalno poglabljanje tehnoloških znanj in vzdrževanje dolgoročnih stikov s poslovnimi partnerji.

Naš razvoj zajema celoten postopek – od zamisli, teoretičnih osnov, raziskav in meritev – do aplikacij na realnih modelih, s pomočjo katerih se razvijajo novi tehnološki postopki in nove proizvodne linije ali se dopolnjujejo že obstoječi. Na ta način se generira široko in specialno znanje ter ustvarjajo pogoji za dejanski prenos znanja v prakso.

 

Že v fazi razvoja težimo k temu, da bo vsak proizvod zadostil standardom v panogi kakor tudi posebnim ekološkim standardom, ki veljajo znotraj EU in na širšem trgu. S tem želimo proizvodu zagotoviti njegovo konkurenčnost, kvaliteto ter najširši možni krog odjemalcev, ki bo zagotavljal obstoj in širitev podjetja.

 

 

ZGODOVINA

Naša zgodba sega v 19. stoletje, ko je Franz Pototschnig ustanovil tovarno usnja TUS, predhodnico današnjega podjetja. Skozi zgodovino se je podjetje soočalo s številnimi izzivi in uspešno premagovalo mnoge ovire. Ob tem se je neprestano razvijalo in uvajalo vedno nove izdelke in programe.

KO-SI, naslednik podjetja TUS, je danes moderno in sodobno podjetje z dolgoletno tradicijo in velikimi upi za prihodnost.

 

Časovnica

Slika_1
1850
Ustanovitev tovarne usnja TUS
Usnjar in tovarnar Franz Pototschnig na vprašalnem listu za leto 1939 navede leto 1850 kot rojstno letnico takratne tovarne usnja. Tovarna ostane v lasti družine vse do leta 1945.
Slika_2
1. in 2. svetovna vojna
1914 - 1945
V času obeh svetovnih vojn tovarna deluje za potrebe vojske. V medvojnem obdobju tovarna proizvaja pogonsko jermenje, podplatno in galanterijsko usnje in okvirje za čevlje.
Slika_3
1945
Povojno obdobje
Z odločbo okrajne zaplembne komisije Slovenj Gradec-Šoštanj in okrožne zaplembne komisije v Celju postane Tovarna usnja Slovenj Gradec last splošnega ljudskega premoženja.
Slika_4
1955
Pričetek proizvodnje gumirane žime
Tovarna TUS prične poleg rednega proizvodnega programa s poizkusno proizvodnjo gumirane žime.
Slika_5
1956
Serijska proizvodnja gumirane žime
Uspeli poizkusi proizvodnje gumirane žime privedejo do ustanovitve samostojnega obrata za serijsko izdelavo navadnih plošč iz gumirane žime. V tistem času je podjetje edini proizvajalec gumirane žime v nekdanji Jugoslaviji.
Slika_6
60. leta
Prodor na jugoslovanski in evropski trg
Podjetje TUS iz konjske žime, kokosovih vlaken in slame proizvaja gumirane plošče in filc. Polproizvode uporabljajo za izdelavo žimnic in drugih tapeciranih izdelkov, zaščitnih čelad, blazin, sedežev za avtomobilsko in oblazinjenega pohištva za pohištveno industrijo in za nadaljnjo prodajo na jugoslovanskem in evropskem trgu.
Slika_7
1970
Prva omemba imena KO-SI
Zaradi porasta povpraševanja po izdelkih iz lateksiranega kokosa v tovarni usnja TUS uvedejo proizvodnjo ko-si kap, zaščitnih čelad in gumiranih plošč, ki so izdelane iz kokosovih in sisalovih vlaken. Od tod tudi ime ko-si (kokos-sisal). Lateksiran kokos je že takrat zelo iskan tudi v pohištveni industriji.
Slika_8
1973
Interna reorganizacija podjetja TUS
Konstantna rast tovarne usnja TUS privede do nastanka dveh temeljnih organizacij združenega dela (TOZD) – TOZD NTU in TOZD UTEKS. Obe TOZD rastlinska vlakna in živalsko dlako uporabljata za predelavo v polproizvode, zaščitno opremo in končne izdelke namenjene avtomobilski in pohištveni industriji.
Slika_9
1976
Ustanovitev TOZD KO-SI
Menedžment obrata KO-SI plošč se odloči za odcepitev od TOZD UTEKS in formirajo samostojni obrat s predelavo rastlinskih vlaken v končne izdelke kot glavno dejavnostjo. TOZD KO-SI in UTEKS sobivata v istih proizvodnih prostorih.
Slika_10
1984
Selitev proizvodnje TOZD KO-SI
Prodaja in proizvodnja podjetij KO-SI in UTEKS sta v porastu, zato postanejo skupni prostori premajhni. TOZD KO-SI svoj obrat preseli na novo lokacijo v Starem trgu, kjer razširi in poveča svojo proizvodnjo.
Slika_11
1990
Samostojnost
Leto pred osamosvojitvijo države je KO-SI ena izmed štirih samostojnih organizacijskih enot družbenega podjetja TUS. Ostale tri enote so UTEKS, PREVENT in MIKON. Še v istem letu se KO-SI preoblikuje v samostojno neodvisno podjetje (TUS KO-SI o.sub.o.).
Slika_12
2000
Statusno preoblikovanje podjetja TUS KO-SI o.sub.o. v TUS KO-SI d.d..
Slika_13
2002
Uvedba standarda ISO 9001
Slika_14
2004
Uvedba standarda ISO 14001
Slika_15
2011
Selitev v nove prostore
Oktobra 2011 podjetje KO-SI svoje prostore in proizvodnjo preseli v nove, tehnološko napredne prostore, kjer ima sedež še danes.
Slika_16
2018
Širitev proizvodnje
Zaradi povečanega obsega dela, smo v letu 2018 izvedli širitev naših prostorov v novo poslovno zgradbo.
Slika_17
2024
Novi poslovni prostori
V teku je gradnja novih poslovnih prostorov. Pričakujemo, da bodo prostori dokončani v letu 2024.

ČLANSTVA IN AKTIVNOSTI

  • ISPA - Redno razstavljamo na ISPA (International Sleep Products Association) sejmu
  • Interzum - Smo stalni razstavljalec na sejmu Interzum.
  • Zelena Slovenija - Prizadevanja za trajnostni razvoj in človeku prijazno okolje uresničujemo tudi v članstvu Zelenega omrežja.

DRUŽBENA IN OKOLJSKA ODGOVORNOST

Kot eno izmed vodilnih podjetij na področju predelave naravnih vlaken v Evropi in regionalno pomembno podjetje se zavedamo naše odgovornosti do okolja ter ožje in širše skupnosti. Osnovno vodilo podjetja je v ekološki naravnanosti tako pri izbiri surovin in tehnologij kot tudi pri končnih proizvodih. 

Na tak način ne obremenjujemo okolja in tudi po preteku življenjske dobe proizvoda zagotavljamo možnost reciklaže brez dragih in zapletenih postopkov. Našo naravnanost smo leta 2004 potrdili z uvedbo standarda o ravnanju z okoljem ISO 14001, ki ga redno obnavljamo in skrbimo za njegovo dosledno izvajanje.

CERTIFICIRANA KAKOVOST

Zavedamo se, da le proizvodi, ki v vseh pogledih zadovoljujejo pričakovanja odjemalcev, prinašajo uspeh. Posebno pozornost namenjamo kvaliteti izdelkov, ki je pogojena s pravilno izbiro surovin, skrbno izdelavo in nenehnimi izboljšavami v celotnem procesu. V ta namen smo leta 2002 uvedli standard kakovosti ISO 9001, leta 2004 pa tudi ISO 14001. Naši končni proizvodi na osnovi rednih testiranj nosijo oznako ÖKO TEX STANDARD 100 ki zagotavlja, da v proizvodih ni sledov o oporečnih ali škodljivih snoveh. V letu 2022 smo pridobili tudi CERTIFIKAT BONITETNE ODLIČNOSTI AAA.