Išči

Konjska žima

Konjska žima zaseda vodilno mesto pri polnilih. Naravno močna in pod paro skodrana žima daje materialu trajno elastičnost in prožnost. Vlakna, ki imajo visoko zmogljivost absorpcije in oddajanja vlage ter dobro zračnost, skrbijo za trajno suho in toplo spalno klimo.

Konjska žima

Konjska žima je surovina, ki jo v svojem bivalnem okolju človek uporablja že stoletja. Najboljšo žimo pridobivajo iz grive in konjskih repov, ki jo nato mehansko in termično obdelajo.

Za polnilo za posteljne vložke in oblazinjeno pohištvo uporabljamo le najkvalitetnejšo ročno obdelano konjsko žimo, ki jo pridobivajo izključno od živih živali iz Kitajske, Nemčije in Južne Amerike.

Žima ima tako kot lasje na površini majhne luske, ki so obrnjene v isto smer. Neobdelana dlaka zato rada uide skozi tkanino. Uhajanje dlak preprečujejo s termično obdelavo surove žime. Po čiščenju žimo zvijejo v pletenice in jih izpostavijo pari. Zaradi toplote se žima trajno skodra, kar preprečuje uhajanje polnila.

Lastnosti vlaken

Skodrana žima ima vzmetni efekt in daje posteljnemu vložku prožnost in mehkobo, še bolj pomembna pa je njena lastnost uravnavanja spalne klime.

Žima je izjemno higroskopna, kar pomeni, da prevzame vlago, ki jo oddaja telo med spanjem, in jo čez dan, ko je ozračje bolj suho, odda v prostor.

Uporaba

Konjsko žimo lahko uporabimo v različne namene, med drugim tudi za plasti v posteljnih vložkih in oblazinjenem pohištvu. Glede na lastnosti vlaken jo v posteljnih vložkih uporabljamo kot vrhnjo plast. V ležišče se lahko polaga ročno in fiksira s prešitjem, ali v obliki blazin oziroma plošč.