Išči

Sisal

Sisalova vlakna pridobivajo iz istoimenske rastline iz rodu agav. Sisalova vlakna so zelo cenjena zaradi najvišje raztezne vrednosti med rastlinskimi naravnimi vlakni.

Zaradi svoje trdnosti in trpežnosti so sisalova vlakna za izdelavo grobih tkanin in papirja uporabljali že Indijanci, pri nas pa se sisal tradicionalno uporablja za izdelavo vrvi in mrež v kmetijstvu.

Plošče iz sisalovih vlaken so odličen vložni element v posteljnih vložkih in oblazinjenem pohištvu, ki so podvrženi večjim in pogostejšim obremenitvam. Sisalova vlakna uporabljamo tudi za izdelavo podlog za čeveljne vložke, primerna pa so tudi za proizvodnjo izolacijskih plošč in zaščitnih embalažnih elementov.

Sisal

Sisal (Agave sisalana) je rastlina iz botaničnega rodu agav, ki izvira s polotoka Jukatan v južni Mehiki. Zaradi močnih vlaken, ki jih pridobivajo iz njenih listov, jo danes pridelujejo po celem svetu, največ v Braziliji in Afriki, pa tudi na Floridi, Bahamih, v Indoneziji, na Filipinih in drugod.

Sisal zelo dobro uspeva v vročem podnebju in sušnih območjih, ki so pogosto neprimerno okolje za gojenje drugih pridelkov. Listi sisala vsebujejo okoli 90 % vode, vlakna, ki jih pridobivajo iz listov pa so zelo dolga, tudi preko 1 metra.

Sisalova vlakna

Sisalova vlakna pridobivajo iz mesnatih listov rastline. Ko listi agave potemnijo in so od navpične lege nagnjeni več kot 45 stopinj, jih z ostrim nožem odrežejo tik ob deblu. Rezanje opravijo od dva do štirikrat letno.

S strojem, imenovanim raspador sisalove liste najprej mehansko strejo, s čimer ločijo vlakna in mesnati dela lista. Vlakna nato naložijo v posebne cisterne, jih polijejo z razredčeno milnico in naslednji dan izperejo s svežo vodo. Tako pridobljena vlakna posušijo in belijo na soncu, ter balirajo.

Lastnosti

Sisalova vlakna so trdna, imajo lep lesk in so kremno bele ali svetlo rumenkaste barve. So zelo trpežna. Primerna so kot material za izdelke za domačo uporabo, predvsem pa za izdelke, ki so močneje obremenjeni.

Poleg razteznosti k večjemu udobju in boljšemu počutju doprinese tudi naravna antistatičnost sisalovih vlaken, ki preprečuje občutek nelagodja, ki je pogosto prisotno pri izdelkih iz sintetičnih vlaken.

Sisalova vlakna so dober regulator vlage, zaradi česar uravnavajo spalno klimo. Med spanjem prevzamejo telesno vlago v obliki potu in jo oddajo v prostor, ter tako uravnavajo spalno klimo in zagotavljajo zračnost v posteljnem vložku.

Tako kot ostala naravna vlakna so tudi sisalova vlakna biorazgradljiva, zaradi česar izdelki iz tega materiala ne obremenjujejo okolja in so odlična alternativa sintetičnim polimernim vlaknom, ki jih pridobivajo iz fosilnih goriv.

Uporaba

Sisalova vlakna imajo najvišjo raztezno vrednost med rastlinskimi vlakni. To odliko s pridom izkoriščamo pri izdelavi nosilnih plasti za posteljne vložke in oblazinjeno pohištvo. Z uporabo sisalovih vlaken v izdelku dosežemo ojačenje nosilnih plasti obremenjenih ležišč. Za dimenzijsko stabilnost oblog in lažje vzdrževanje je na eni strani dodana plast lateksa.

Vsebnost sisalovih vlaken podaljša življenjsko dobo proizvodov, saj zaradi vzdržljivosti vlaken kljubujejo pogosti uporabi in močnejšim obremenitvam. Plošče iz sisala so se izkazale kot odlična vložna komponenta v hotelskih posteljnih vložkih in oblazinjenem pohištvu, uporabljamo jih tudi pri izdelavi podlog za čeveljne vložke in v vrtnarskem programu.