Išči

Kamelja dlaka

Volno iz kamelje dlake pridobivajo z izčesavanjem in striženjem dlake baktrijske kamele. Kameljo dlako pridobivajo v času poletne menjave dlake, ki traja šest do osem tednov. Da odstranijo morebitne ostanke praha in drugih nečistoč dlako temeljito prečešejo in operejo. Pomembne dobaviteljice kamelje dlake so Mongolija, Iran, Afganistan, Rusija, Tibet in Avstralija.

Kamelja volna zelo dobro uravnava temperaturo in je še posebej primerna kot vrhnje polnilo na poletni strani ležišča. Pri proizvodnji polnil iz kamelje volne kameljo dlako najprej temeljito razčešemo, nato pa s pomočjo tehnologije netkanih tekstilij mehansko prepletemo v mehke blazine.

 

Lastnosti kamelje volne

Kamelja dlaka ima visoko vsebnost lanolina, zaradi česar je ne moremo barvati. Naravna barva kamelje volne variira od smetanosto belih, in bež do rjavih odtenkov.

Dlaka je odporna na umazanijo in ima samočistilne lastnosti. Ker je naravno vodoodbojna, je odporna na razvoj mikroorganizmov, njena edinstvena struktura pa ne dopušča razvoja neprijetnih vonjav.

Kamelja dlaka ima izjemne termostatske lastnosti, saj mora kamele ščititi pred ekstremnimi temperaturnimi spremembami v puščavi.

 

Uporaba

Polnila iz kamelje volne so idealna na poletni strani posteljnih vložkov. Njena mehka struktura nudi udobje in odlično regulira spremembe temperatur med spanjem.