Išči

Konoplja

Konopljina vlakna, ki jih uporabljamo v naših programih, izvirajo iz kontroliranih bioloških pridelav iz Evrope.

Za prepletanje in utrjevanje vlaken ne uporabljamo kemikalij, ampak zgolj mehanske postopke. Zaradi tega so naši izdelki iz konoplje primerni za uporabo v neposrednem bivalnem okolju človeka. Naša specialna struktura je zelo zračna, navzema in oddaja vlago, zaradi tega omogoča hitro sušenje in prezračevanje.

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja (Cannabis sativa l. sativa) je vsestransko uporabna kulturna rastlina, ki so jo zaradi visoke vsebnosti celuloze in trpežnosti pri gradnji in izdelavi grobih tkanin uporabljali že v Mezopotamiji in Starem Egiptu. Vse do 20. stoletja je bila splošno prisotna surovina, potem pa je njena uporaba zaradi povezav s psihoaktivnimi učinki upadla.

Konoplja je zanimiva predvsem zaradi svoje hitre rasti in vsestranske uporabnosti. Rastlina zraste tudi do 6 metrov v višino in je zelo nezahtevna za gojenje. V zadnjem času konoplja ponovno pridobiva svoj stari sloves kot industrijsko zanimiva in pomembna rastlina, saj ima med drugim najmočnejša in najtrpežnejša poznana rastlinska vlakna, uporabna pa je celotna rastlina.


Konopljina vlakna

Konopljina vlakna so zelo trpežna in najmočnejša poznana rastlinska vlakna. S povečevanjem premera njihova natezna trdnost upada, zaradi česar so najbolj cenjena daljša vlakna, ki so lahko dolga tudi preko 2 metrov.

Konopljina vlakna so naravno odporna na molje in bakterije. So dober regulator vlage, zadržujejo toploto in so samogasna. So popolnoma biorazgradljiva in imajo visok potencial v recikliranju.

Uporaba

Izdelki iz konopljinih vlaken pozitivno vplivajo na udobje v domu. Konopljina vlakna so se izkazala kot odličen material za

  • Embalažne elemente, saj imajo dobre izolacijske lastnosti
  • Polnilo za oblazinjeno pohištvo in posteljne vložke
  • Steljo za male živali