Išči

Ovčja volna

Zaradi svoje mehkobe in odličnih toplotno regulacijskih lastnosti je naravna ovčja volna material, ki ga človek za različne namene uporablja že od pradavnine.

Ovčja volna je vrhhunsko polnilo, ki zagotavlja mehkobo in udobje v posteljnih vložkih.

V podjetju skrbimo za etičen odnos do okolja in živih bitij, zato naravno ovčjo volno, ki jo kot surovino uporabljamo v naših proizvodih pridobivamo od preverjenih dobaviteljev, ki volno pridobivajo na human in živalim prijazen način.


Jezersko-Solčavska ovca

Jezersko-solčavska ovca je avtohtona slovenska planinska pasma ovc, ki izvira iz osrčja Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank, kjer se lahko pase na najboljših gorskih pašnikih in pije najčistejšo studenčnico.

Za pasmo je značilen izbočen nosni profil in dolg, z volno poraščen rep. Pri tej sicer mesni pasmi, je vedno bolj cenjena tudi volna. Njena mehka in fina volna je močna, zračna, brez vonja in naravno higroskopska.

Lastnosti vlaken

Ovčja volna je zaradi svojih značilnosti surovina, ki je v človekovem okolju prisotna že stoletja. Njena kodrasta struktura ji daje veliko zračnost in mehkobo, zaradi elastičnosti pa se po obremenitvi vrne v prvotno stanje. Običajno je umazano bele barve, pojavljajo pa se tudi sivkasti, rjavkasti in črni odtenki, odvisno od pasme ovc.

Volna je odličen toplotni regulator, ki pozimi greje, poleti pa hladi. Pozimi zadržuje toploto ob telesu, poleti pa oddaja vlago, kar daje hladilen občutek. Ker lahko absorbira tudi do 35 % vlage, pri čemer je na dotik še zmeraj suha, je volna odličen material za uporabo v posteljnih vložkih iz naravnih vlaken.

Volna prav tako absorbira neprijetne vonjave in preprečuje kopičenje statične elektrike. Naravno je odporna na pršice, prah in plesen, in je samogasna, kar pomeni, da ne zagori zlahka in odpravlja potrebo po prisotnosti kemičnih zaviralcev gorenja v izdelkih.

Uporaba

Volna je odličen material za ljudi, ki trpijo za artritisom ali revmatizmom. V primeru uporabe kot polnilo za posteljne vložke in oblazinjeno pohištvo je pomembno, da je volna na zunanji strani ležišča, torej čim bližje telesu. S tem ji omogočimo zračnost, dolgo življenjsko dobo in omogočimo vse blagodejne vplive na naše telo.

Poleg uporabe v posteljnih vložkih lahko volno uporabimo tudi kot zastirko za vrtnine ali kot komponento v gradbeni izolaciji.