Išči

Blog

Filozofija barv v spalnici

5. 07. 2022Blog
Filozofija barv v spalnici
Spalnica je kraj, kjer bi morala domovati sprostitev in mir. K temu ne prispevajo le postelja, pohištvo, slike in drugi dodatki za dom, ampak tudi na videz majhni detajli, kot so barve. Ti neposredno vplivajo na naše občutke. Zaradi njih se lahko počutimo srečne ali žalostne, živahne ali sproščene. Tudi če nimajo zavestnega vpliva na naš spanec, nam pomagajo, da se sprostimo, umirimo in izklopimo, ter zjutraj laže vstanemo. Zaupali vam bomo, katere barve so običajno primerne za spalnico in katerim se je priporočeno izogibati.
 

Katere barve se priporoča uporabiti pri opremljanju spalnice?

Čeprav je potreba po barvi zelo individualnega značaja, so mirni, zadržani, torej pastelno obarvani toni na splošno primernejši za spalnico, ker bi nas močne barve preveč vznemirile in nam dale energijo, ki je ponoči ne moremo uporabiti. Svetle barve ustvarjajo mirno vzdušje in majhne spalnice z njimi delujejo bolj prostorno in razkošno.

Zaradi različnih barv in uporabe kontrastov (npr. preproge, slike, zavese itd.) je spalnica živahnejša. Niso pa vsi navdušeni nad tem. Mirnejše in mehkejše barve pa so za mnoge druge preveč dolgočasne.

Predstavljamo vam pomene določenih barv, kadar jih uporabljamo kot barvo v spalnici.

 

Energija z rdečo

Simbolizira: aktivnost, dinamičnost, temperament, toplino

Feng Shui element: ogenj

Rdeča je barva spolne energije in ta barva je zelo energična. Če v spalnici ne želite brez nje, lahko preprosto dodate poudarke z rdečo, npr. s šopkom rdečih vrtnic, z rdečimi blazinami ali rdečo preprogo. Barvanje stene v rdeče lahko spalnici doda poseben pečat.

 

Roza za duševno in duhovno ravnovesje

Simbolizira: optimizem, srečo, pozitivo

Feng Shui element: ogenj

Barvni terapevti menijo, da je roza barva v spalnici poleg zelene, modre in indiga še posebej "vzpodbudna za spanje". Ta odtenek je zelo mehke in čutne barve, ki nam pomaga najti notranjo mirnost in spokojnost. Pogosto se uporablja tudi v smislu "optimističen, razveseljiv, pozitiven": nekaj vidimo skozi rožnata očala, ali plavamo na roza oblakih.

 

Rumena in oranžna, barvi sreče

Simbolizira: veselje, srečo, potrditev življenja, razkošje

Feng Shui element: ogenj

Rumena - kot vzhajajoče sonce - prebudi vsako sobo. Topla rumena je živahna in udobna, lahko izboljša počutje in v nas spodbudi optimizem. Oranžna po Feng Shuiju simbolizira srečo in moč ljubezni. V spalnici rumena in oranžna barva ne smeta biti premočni in prevladujoči, temveč ju je treba po možnosti izbrati v blažji varianti, na primer marelični.

 

Modra kot modrina neba in vode

Simbolizira: harmonija, zadovoljstvo, umirjenost, neskončnost

Feng Shui element: voda

Modre tone povezujemo s počitkom in sprostitvijo. Spominjajo nas na modrino neba in vode ter pozitivno vplivajo na pulz in krvni tlak. Pomembno za pare: modri odtenki simbolizirajo harmonijo med moškim in žensko. Mimogrede, modre stene v spalnici so čudežno orožje proti prigrizkom. Modra hrana ne obstaja, zato, ko vidimo modro, nas nezavedno ne opozori, naj jemo. Tako apetit izostane, spanec pa je sproščen in miren.

 

Zelena, barva narave

Simbolizira: umirjenost, sreča, varnost in zdravje, sprostitev

Feng Shui element: les

Zelena je priljubljena barva, ki se pogosto uporablja za sobe za goste, dojenčke in za spalnico. Povezujemo jo z mirom, srečo, varnostjo in zdravjem. Od hladnih zelenih tonov, kot sta "žad" ali "meta", do toplih, svežih rumeno-zelenih, ki so toplejši, in imajo bolj sproščen učinek. Prava sanjska kombinacija za spalnico je kombinacija zelene in modre barve. Zdi se, da zelena tudi zmanjšuje občutljivost ljudi na hrup. Zato je idealna za spalnice, ki so obrnjene proti ulici, in tako izpostavljene povečanemu hrupu.

 

Rjava, barva narave, ampak...

Simbolizira: udobje, ozemljitev, toplino, varnost

Feng Shui element: les

Topli, zemeljski toni so videti prijetno in zagotavljajo toploto in varnost. V spalnici pa rjave barve ne bi smeli uporabljati v premočnih odtenkih ali na velikih površinah, sicer bi lahko imela zatirajoč učinek. Rjavo je bolje uporabljati zmerno ali pa jo uporabljati v bolj umirjeni, svetlejši variaciji.

 

Bela deluje čisto in hladno

Simbolizira: čistost, red, lahkotnost, popolnost

Feng Shui element: kovina

Spalnica z belimi stenami in belim pohištvom je lahko videti čista in sveža ali hladna, dolgočasna in sterilna. Če v spalnici ne želite brez bele barve, lahko barvite poudarke dodate s posteljnino, blazinami ali drugimi dodatki. Postavite belo v središče ali spretno v ozadje. Tudi bež ali slonokoščena bela bi bila dobra alternativa. 

 

Vijolična, barva kraljev

Simbolizira: nadnaravne moči, intuicija in ženstvenost

Feng Shui element: les

Barva sivke in lila sta eksotični, a tudi plemeniti in razkošni barvi. Vijolična kot barva sten deluje spodbudno in ustvarjalno, vendar ni za vsak okus. Vijolični toni so pogosto povezani z nadnaravnimi močmi, intuicijo in ženstvenostjo in dajejo prostoru slovesno vzdušje. Če jih uporabljamo previdno, lahko vijolični toni ustvarijo skrivnostno, ženstveno, meditativno vzdušje v spalnici, ne da bi bili videti sveti. Močna vijolična v spalnici ni priporočljiva.

 

Želimo vam lepo, pomirjujočo, sproščujočo in pravo igro barv v vaši spalnici.

 

Search

Related news