Išči

Novice

Naravni materiali v ležišču - DA ali NE?

7. 07. 2021Blog
Naravni materiali v ležišču - DA ali NE?

Izbira primernega ležišča je za kvaliteto spanja zelo pomembna, saj spanju in počitku v povprečju namenimo več kot 1/3 svojega življenja. Pri izbiri ležišča moramo biti zato vsekakor premišljeni in izbrati takšno, ki bo kar najbolje ustrezalo našim spalnim navadam in potrebam.

Na lastnosti ležišča in posledično na kvaliteto spanja v veliki meri vplivajo materiali, iz katerih je ležišče izdelano. Na trgu je danes na voljo toliko različnih vrst ležišč, da se je težko odločiti, katerega izbrati. Poraja se dilema med vzmetnicami in ležišči iz pene in pa vprašanje, ali naj bo ležišče povsem iz umetnih materialov ali naj vsebuje tudi naravne materiale.

Naravni materiali za prijetno bivalno okolje

Pri izbiri materialov v našem bivalnem okolju spoznavamo, da se praviloma najbolje počutimo tedaj, kadar smo obdani z naravnimi materiali. Enako velja v primeru ležišča. Naravne materiale iz naravnih surovin rastlinskega in živalskega porekla ljudje v svojem bivalnem okolju uporabljamo že tisočletja, saj so rastline in živali skozi evolucijo razvile lastnosti, ki jim omogočajo optimalno prilagoditev na vplive okolja. To pa posledično vpliva tudi na lastnosti samih materialov.

Naravni materiali dihajo. To pomeni, da so sposobni navzemati in oddajati vlago glede na spremembo vlage in temperature v prostoru. Podobno uravnavajo tudi vlago med spanjem. Med spanjem vsrkajo vlago, ki jo oddaja telo, čez dan, ko se vlaga in temperatura spremenita, pa jo hitro oddajo v okolico. Suho okolje je neprimerno za razvoj glivic in bakterij, kar onemogoča razvoj pršic, ki so glavni povzročitelji alergij. Naravni materiali so torej hipoalergeni, prav tako pa prijetni na dotik in elektrostatično nevtralni. Te lastnosti se ob uporabi v ležiščih prenesejo tudi na samo ležišče.

S pomočjo znanosti poskuša človek lastnosti naravnih materialov posnemati pri izdelavi sintetičnih izdelkov, vendar je zastavljene cilje do danes uspel uresničiti le delno. Narava je bila tu uspešnejša. Skozi tisočletja je v trdem boju za obstanek omogočila preživeti le najboljšim. Sintetični materiali se v nasprotju z naravnimi hitro navzamejo statične elektrike, slabše regulirajo vlago in v bivalnem okolju ne nudijo istega udobja in občutka.

Ker so biorazgradljivi in izdelani iz obnovljivih virov, so naravni materiali veliko bolj ekološki v primerjavi s sintetičnimi. Z izbiro naravnih materialov v vašem ležišču boste poskrbeli za dobro spalno klimo, si omogočili dober in kvaliteten spanec in zmanjšali negativen vpliv na okolje.

Ker se zavedamo pomena naravnih materialov v bivalnem okolju, se v podjetju KO-SI že več kot 50 let ukvarjamo s predelavo naravnih vlaken iz obnovljivih virov v izdelke namenjene za uporabo v posteljnih vložkih in oblazinjenem pohištvu. Svoje delovanje in razvoj smo v skladu z našo vizijo in vrednotami posvetili skrbi za trajnostni razvoj in širjenje pomena naravnih materialov v človekovem bivalnem okolju. Na podlagi dolgoletnih izkušenj in lastnega znanja razvijamo izdelke iz naravnih vlaken, s katerimi oskrbujemo vodilne proizvajalce ležišč in oblazinjenega pohištva po celem svetu.

Search

Podobni članki